Skip to main content

Het animatielandschap verandert voortdurend, gedreven door innovatie en creativiteit. In 2024 gaat deze evolutie in een razend tempo door, waarbij zowel traditionele als nieuwe technieken aan bod komen. Met kunstmatige intelligentie (AI) die de sector binnensluipt, worden de mogelijkheden van animatie eindeloos. 

Laten we een kijkje nemen naar de verschillende trends die de animatie-industrie dit jaar weerspiegelen. 

Overal 3D

We openen onze verkenning van de actuele trends in animatie met een trend die niet te negeren valt: overal 3D-animatie. In het hedendaagse digitale landschap maken animators overal ter wereld een bewuste keuze om dynamische 3D-elementen te omarmen en te integreren in een breed scala aan projecten.

Bij Flan Caramel maken we al enkele jaren gebruik van 3D-animatie in onze projecten. We maken 3D-animatie, maar kunnen ook 3D importeren/mengen met 2D-animatie. 

Een voorbeeld van een Flan Caramel 3D-animatie-project vind je hier.

2D en 3D mixen met elkaar

Naast het gebruik van 3D, is het ook één van de trends om 2D met 3D te gaan mixen. Het mengen van 2D- en 3D-elementen houdt in dat de kenmerken van beide animaties worden gecombineerd in één video. Het resulterende visuele contrast creëert een unieke en intrigerende animatie die de aandacht van de kijker vasthoudt.

Artificiële Intelligentie 

Het gebruik van Artificiële Intelligentie is een trend die een ware revolutie veroorzaakt in de animatie-industrie door complexe processen te automatiseren. AI-tools worden steeds vaker ingezet voor diverse taken, zoals bijvoorbeeld automatisch lipbewegingen genereren die synchroon lopen met gesproken dialogen.

Met voortdurende ontwikkelingen in AI-technologie kunnen we verwachten dat de mogelijkheden nog geavanceerder worden, waardoor het animatieproces in de toekomst sneller en efficiënter gaat worden.

Traditionele technieken en handgemaakte animatie

Illustratie en animatie zijn altijd een populaire combinatie geweest. En vandaag de dag maken verschillende softwaretools deze techniek nog toegankelijker voor zowel ervaren als beginnende illustratoren en animators. We zien veel met de hand gemaakte animatie terugkomen, wat sterk contrasteert met de opkomende AI-technologie die we in het vorig puntje besproken. 

Een voorbeeld van Flan Caramel van een schetsmatige, illustratieve animatie vind je hier.

Cut-out animatie 

Een trend die dit jaar terug populair is is de cut-out animatie. Een cut-out animatie integreert afbeeldingen, kunst en digitale media om een ambachtelijke uitstraling te creëren. Deze moderne kunstvorm knipoogt net zoals de handgemaakte animatie naar traditionele technieken en verrijkt het digitale domein met een warme, persoonlijke toets.

Kinetische Typografie 

Kinetische typografie is een trend die al enkele jaren aan populariteit wint en blijft groeien. Het afgelopen jaar heeft deze stijl echter een opmerkelijke groei doorgemaakt en is het nog prominenter aanwezig in de wereld van animatie. Met kinetische typografie draait het allemaal om het dynamisch maken van woorden of korte stukken tekst door ze te laten bewegen, rekken, draaien of vervormen.