Skip to main content

Sinds begin vorige eeuw kwam Walt Disney met 12 principes die van belang zijn bij het maken van een animatie video. Deze principes worden niet altijd gebruikt en er zijn vele meesterlijke momenten gemaakt bij animatiefilms zonder rekening te houden met deze principes. Toch werken deze principes inspirerend voor zowel de amateuristische als professionele animators.

Stretch en squatch 
De doelstelling hierbij is om een getekend figuur gewicht en volume te geven. We nemen als voorbeeld een bal. Wanneer deze bal wordt gegooid en in de lucht hangt, is deze rond. Van zodra deze de grond raakt wordt hij zichtbaar ovaal. Als de bal weg stuitert is hij nog iets ovaal om weer rond te eindigen. Door dit als zodanig weer te geven, wordt de indruk gewekt dat de bal flexibel is.

Anticiperen 
Voor de kijkers moet het zichtbaar zijn dat een beweging wordt voorbereid. Dat maakt de beweging meer realistischer en gemakkelijker afleesbaar voor de kijker. Heel vaak is de inleidende beweging precies in de tegenovergestelde beweging als de eigenlijke beweging.

Het verhaal (of de storytelling)
Het principe achter het stukje animatie moet worden opgevoerd op een heldere en correcte manier. In de praktijk betekent dit dat er goed gelet wordt op de houding en actie van een figuur. Ook moet er effectief gebruik gemaakt worden van close-ups en shots op middelmatige of grote afstand. De camera moet in de juiste hoek en positie gebruikt worden en het gebruik van licht en schaduw moet goed zijn.

Direction
Dit principe is gebaseerd op compositie zoals het in film en theater ook wordt gebruikt. Het is het proces van het selecteren, ontwerpen en aanpassen van de ruimte waarin gefilmd wordt, maar ook het ordenen van de beweging van de spelers.

De Kijk
Zonder zorgvuldige aandacht voor de algemene look en feel van uw animatie , is het onmogelijk om het te laten samenkomen . Met verschillende kunstenaars, moet er een verenigende stijl aan de personages en de wereld ontwerp. De tekening moet top – notch zijn om consistente kwaliteit te handhaven , en de personages moeten kunnen ongehinderd bewegen door de beperkingen van de betrokken kunstenaars