Skip to main content

Hier bij Flan Caramel is een animatie video maken dagdagelijkse kost! Daar komt natuurlijk wel wat bij kijken en vraagt wel wat werk. Wij sommen hieronder graag eens op wat heel dat proces inhoudt.

 

Stap 1: Schrijf een videoscript

Voordat je kan gaan monteren en editen, moet je natuurlijk eerst een goed idee hebben van waarover de video zal gaan. Wat moet zo’n script dan inhouden? Wel, je hele script moet draaien rond je kernboodschap en er moet een duidelijke call-to-action inzitten om al je kijkers te overtuigen zodat ze jouw product gaan kopen, jouw service aanvragen, jouw website bezoeken, en zo voort.

Stap 1,5: Schrijf een voice-over script

Jep, inderdaad, 1,5! Een voice-over is niet altijd nodig bij elke animatie video, soms is beeld en klank meer dan genoeg. Wanneer het wel gebruikt wordt moet er vooraf een script geschreven worden, zodat de voice-over duidelijk en volledig ingesproken kan worden.

Stap 2: Een look & feel

Dit is een korte, visuele voorstelling van de ‘sfeer’ van de animatievideo. Vaak zijn dit bijvoorbeeld de voornaamste personages die aan bod komen, een beeld van een scène die cruciaal is, of een ander centraal element. Als je een animatievideo voor een klant maakt, is dit het eerste visuele idee dat zij krijgen.

Stap 3: Het storyboard

Simpelweg gezegd: het storyboard is je videoscript gegoten in visuele stappen. Per shot zal hier getekend worden hoe dat stukje tekst visueel wordt uitgelegd in de animatie video, en doen we dus aan visual storytelling.

Stap 4: Beginnen met animeren of motion design

Dit is het grootste werk binnen het hele proces want hier beginnen we aan de productie: animeren en design.  Afhankelijk van de stijl van animatie zal het hier anders te werk gaan: je hebt 2D animatie, whiteboard animatie (of onze hoogstpersoonlijke versie: Write-On-Board!), Typografie, cut-out, 3D, en ga zo maar door. Heel veel mogelijkheden dus!

Stap 4,5: Voeg een voice-over toe

Hier zijn we weer met ons ‘halfje’. Je weet ondertussen dat niet elke video nood heeft aan een voice-over, maar als het wel van toepassing is, moet je ook op zoek naar de best passende stem. Vaak wordt er gewerkt met stemacteurs of -actrices, maar als jij graag zelf een woordje vertelt is dat ook altijd mogelijk.

Stap 5: Audio toevoegen

Bij de post-productie worden er audio elementen toegevoegd aan de video, met eventuele ondertiteling erbij. Die audio elementen kunnen achtergrondmuziek zijn, maar ook de nodige geluidseffecten. Dit is dus zowat de ‘finishing touch’ aan je video.

 Een animatie video maken? Contacteer ons